Deelname PICOV-studie

Op vraag van onze arbeidsgeneesheer nemen we deel aan deze studie van Sciensano en Mensura. PICOV staat voor Invloed van Prior Infectie met COVID-19 op het voorkomen van griep en acute luchtweginfecties. De studie wordt gevoerd in woonzorgcentra tijdens het winterseizoen 2020-2021.

In een notendop omvat de studie het volgende: “We willen onderzoeken of mensen die getroffen werden door het SARS-CoV-2 (COVID-19-virus) meer of minder vatbaar zijn voor de griep dan mensen die gespaard zijn gebleven van het virus”. Deze studie zal plaatsvinden in circa 25 wooncentra verspreid over heel België. Zowel bewoners als medewerkers kunnen deelnemen. Deelname is vrijblijvend en gratis.

De studie omvat enkele bezoeken van verpleegkundigen die vragenlijsten en stalen komen afnemen. Alle gegevens die ze verzamelen worden anoniem gemaakt. De naam van een bewoner of medewerker zal enkel gekend zijn door de studieverpleegkundigen, die gebonden zijn aan het beroepsgeheim. Andere teamleden of onderzoekers zien enkel een uniek studiecode, waardoor anonimiteit gegarandeerd kan worden.

Op de kamer van elke bewoner die deelneemt, hangt een tijdsverloop wanneer de studieverpleegkundigen langskomen. Die afspraken zijn afgestemd met alle disciplines zodat de normale werking van ons woonzorgcentrum niet in het gedrang komt.

Om te kunnen bepalen wie kan deelnemen, testen we alle bewoners en medewerkers via een vingerprik. De families van de bewoners die kunnen en willen deelnemen, informeren we verder over het verloop van de studie zodra de deelnemers gekend zijn.

Lees het persbericht van Sciensano.

Gepubliceerd op vrijdag 25 september 2020 8.23 u.

Heb je niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten.